Background Image

Ligging & Omgeving

Fotoreportage <a href=De Zonnebrug en omgeving "/>

Fotoreportage De Zonnebrug en omgeving 

De Zonnebrug

Bekijk wat voor moois onze omgeving te bieden heeft!

Het Godshuis, Sint-Laureins

Het Godshuis, Sint-Laureins

Monument

Dit immense gebouw werd pgericht in 1843 door juffrouw Antonia Van Damme van Sint-Laureins, die haar omvangrijke fortuin gebruikte om een hospice voor ouderlingen, een tehuis voor wezen en een hospitaal voor zieken te laten bouwen.  Het had als doel een thuis te bezorgen aan wezen, ouden van dagen, zieken en gehandicapten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als schuiloord voor de dorpelingen, vluchtelingen en burgerlazaret. Het Godshuis overleefde beide wereldoorlogen, maar tegen het einde van de 19e eeuw was het gebouw volledig vervallen tot een ruïne. Ondertussen is het deels gerestaureerd.

Onze-Lieve-Vrouwkerk, Watervliet

Onze-Lieve-Vrouwkerk, Watervliet

Monument

Deze kerk werd gesticht door Jeronimus Lauwerijn van Brugge. De kerk werd gebouwd tussen 1501 en 1540. In de volksmond wordt ze de "Kathedraal van het Noorden" genoemd. In de kerk valt er zeer veel te ontdekken: de hoge gewelven, zuilenrijen en spitsboogramen, door het majestueus hoogaltaar in zwart-wit marmer van Fayd'herbe met een groot retabel van De Crayer,.. Verder in de kerk wordt je aandacht getrokken door het indrukwekkende portaal en het doksaal met een historisch orgel van Ledon. In de kerk hangt er ook een grote verzameling van schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. De kerk is gelegen aan het dorpsplein van Watervliet en is geklasseerd als een beschermd monument. Dit dorp werd in 2008 verkozen tot een van de vijftien mooiste dorpen van Vlaanderen.

Eekloose watergang, woning "het Rabot" en de grenspaal

Eekloose watergang, woning "het Rabot" en de grenspaal

Monument

Deze watergang is een van de waterlopen die in de 13e eeuw gegraven werden voor het turftransport. Oorspronkelijk liep deze van Eeklo via Sint-Laureins naar het Sint-Kruis en Aardenburg in Nederland. Vandaag zien we nog slechts een stukje van de watergang. Hij wordt nu onderbroken door het Leopoldkanaal. Waar nu grenspaal 341 en de recentere correctiepaal is, bevond zich vroeger een keersluis of rabot. Toen de Nederlandse kolonel Ledel de grens moest bepalen, beschouwde hij het als Belgisch gebied. Dit verklaart de rechtlijnige grens met Nederland ter hoogte van Sint-Laureins.

Sint-Jan-de-Doperkerk en Palingdorp Sint-Jan-in-Eremo

Sint-Jan-de-Doperkerk en Palingdorp Sint-Jan-in-Eremo

Monument

Dit pittoreske en ietwat eenzame eenbeukige Sint-Jan-de-Doperkerkje is een beschermd monument sinds 1975. De stijl van de kerk is rococo en werd gerenoveerd in 1984. Vroeger was Sint-Jan-Eremo een van de drukstbezochte bedevaartsoorden van het Meetjesland en was het de traditie om op Sint-Jansdag (24 juni) zoete kersen te verkopen. Deze traditie wordt nu verdergezet door de uitbaters van Hoeve Engelendael.

Het Krekengebied

Het Krekengebied

Natuur

De Zonnebrug ligt slechts op 200 meter van de Bentillekreek, waar je kan vissen op snoek, paling, baars, rietvoorn, .... De Boerekreek, Meseurekreek, Blokkreek bieden eveneens mogelijkheden om te vissen. Ons gastenverblijf ligt midden in het krekengebied, dat enig is in België en Nederland. Soms zijn de witte grenspalen de enige getuigen van de landsgrenzen. De dijken die er kriskras doorheen lopen, hebben eeuwenlang de mensen en dieren tegen het wassende water van de zee beschermd. Tijdens WO II werden de afwateringswegen van het gebied door de Duitse troepen doorbroken en in een mum van tijd stonden 1000-den hectaren weer onder water. De vele bunkers in het landschap en de militaire kerkhoven in de streek getuigen hiervan. De fietser of wandelaar zal - vooral ter hoogte van de vele bruggetjes over het kanaal - de gedenkplekken voor lokale gesneuvelden van de eerste en tweede wereldoorlog ontdekken.
Bekijk hier de film van Het Meetjesland '1 dag - 4 verhalen' die enkele mooie locaties in het Meetjesland belicht!

De Oudemankreek

De Oudemankreek

Natuur

Aan het café De Roste Muis blinkt de Oudemankreek. De Roste Muis is een geliefde rustplek voor fietsers en wandelaars. In de mooie Oudemanskreek ligt een platbodem. Hiermee wordt paling gevangen op de kreken. Er is nog één platbodem actief op de Meetjeslandse kreken. Al sinds 2008 zet de gemeente in samenwerking met de Provinciale Visserijcommissie en de polderbesturen jaarlijks glasaaltjes uit in de kreken. Je kan hier ook terecht voor demonstraties van de palingvangst. Je kan je ook op de langgerekte vissteiger wagen en genieten van het adembenemende zicht op de kreek en het nabijgelegen pittoreske kerkje van Sint-Jan-In-Eremo.In de Oudemanskreek pronkt ook een kunstwerk van beeldhouwer Chris Ferket: Als de vos de passie preekt, boer let op je ganzen. Het is een subtiele verwijzing naar Elmare, het klooster uit de middeleeuwse roman "Van den Vos Reynaerde". Dit klooster zou hier ergens in de polders hebben gestaan en verzwolgen zijn door de wassende zee.

De Oostpolderkreek

De Oostpolderkreek

Natuur

Ter hoogte van de Oostpolderkreek vind je aan de oevers van de kreek een rustplek waar je even kan verpozen tijdens je fiets- of wandeltocht. Tegelijk kom je meer te weten over paling in de kreken, over vismigratie en de waterhuishouding in dit poldergebied. Je kan deze plaats ook bezoeken met een gids. De zee is nog tastbaar aanwezig in het krekengebied. Veel van de graslanden zijn zilt en herbergen een typische fauna met zouttolerante plantensoorten zoals zeekraal. Er overwinteren duizenden kolganzen en kleine zwanen. Mooie wandelingen of fietstochten in deze streek vind je op:
www.sint-laureins.be/toerisme
www.ronsers.be
www.npmeetjesland.be

De Kust en de Noordzee

De Kust en de Noordzee

Natuur

De Zonnebrug ligt op een boogscheut van Zeeuws-Vlaanderen en is de perfecte uitvalsbasis voor een uitstap naar de Belgische of Nederlandse kust: Knokke (het Zwin), Cadzand, Groede, .... De Zonnebrug ligt vlakbij Zeeland, in een regio van kanalen en kreken.

Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen

Steden

Sluis, Oostburg, Aardenburg, Boekhoute en Waterlandkerkje liggen vlakbij en zijn een bezoek meer dan waard. U kan ook met de veerboot de oversteek maken van Breskens naar Vlissingen over de Westerschelde om een bezoek te brengen aan Middelburg en het Veerse meer.

Brugge & Gent

Brugge & Gent

Steden

Ons gastenverblijf is ideaal gelegen om de kunststeden Brugge en Gent te bezoeken. U kan in een half uurtje tijd van het rustige en landelijke leven overgaan tot een totale onderdompeling in de cultuur van deze kunststeden.

Onthaasten in Sint-Laureins

Onthaasten in Sint-Laureins

De Zonnebrug

Even ontsnappen aan de dagelijkse drukte? De rust en de pracht van Sint-Laureins doen je vanzelf wat gas terugnemen. Zin om een bruine kiekendief of een gele kwik te spotten? Gezellig te picknicken langs het water? Te vissen op paling? De Zonnebrug biedt een waaier aan mogelijkheden in een rustgevende natuur! Ontdek de kreken!