Ligging

Ligging

Zin om een bruine kiekendief of een gele kwik te spotten? Gezellig te picknicken langs het water? Te vissen op paling? De Zonnebrug biedt een waaier aan mogelijkheden in een rustgevende natuur!
Vanop de brug van de Sint-Jansstraat over het Leopoldkanaal in Sint-Jan-In-Eremo kan je genieten van het allermooiste van de Meetjeslandse kreken: hier heb je een uitzicht over het Leopoldkanaal, de Bentillekreek, de Oostpolderkreek en de Boerekreek. De Bentillekreek ligt op zo'n 200 meter van de zonnebrug en is een prachtige locatie om te vissen!

De Boerekreek is zes kilometer lang en op het diepste punt 22 meter diep. Ze is de grootste kreek in Zeeuws-Vlaanderen en het Meetjesland. Watersporten op de kreek is voorbehouden aan het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek. Zwemmen mag hier niet, doch genieten van de rust aan het water des te meer. Deze grote waterplas is een natuurreservaat. Vooral tijdens de winter kan je hier de meest zeldzame watervogels zien neerstrijken.


Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken Landhuis-de-zonnebrug | kreken

Aan het café De Roste Muis blinkt de Oudemankreek. De Roste Muis is een geliefde rustplek voor fietsers en wandelaars. In de mooie Oudemanskreek ligt een platbodem. Hiermee wordt paling gevangen op de kreken. Er is nog één platbodem actief op de Meetjeslandse kreken. Al sinds 2008 zet de gemeente in samenwerking met de Provinciale Visserijcommissie en de polderbesturen jaarlijks glasaaltjes uit in de kreken. Je kan hier ook terecht voor demonstraties van de palingvangst. Je kan je ook op de langgerekte vissteiger wagen en genieten van het adembenemende zicht op de kreek en het nabijgelegen pittoreske kerkje van Sint-Jan-In-Eremo.

In de Oudemanskreek pronkt ook een kunstwerk van beeldhouwer Chris Ferket: Als de vos de passie preekt, boer let op je ganzen. Het is een subtiele verwijzing naar Elmare, het klooster uit de middeleeuwse roman “Van den Vos Reynaerde”. Dit klooster zou hier ergens in de polders hebben gestaan en verzwolgen zijn door de wassende zee.
Ter hoogte van de Oostpolderkreek vind je aan de oevers van de kreek een rustplek waar je even kan verpozen tijdens je fiets- of wandeltocht. Tegelijk kom je meer te weten over paling in de kreken, over vismigratie en de waterhuishouding in dit poldergebied. Je kan deze plaats ook bezoeken met een gids.
De zee is nog tastbaar aanwezig in het krekengebied. Veel van de graslanden zijn zilt en herbergen een typische fauna met zouttolerante plantensoorten zoals zeekraal. Er overwinteren duizenden kolganzen en kleine zwanen.

Mooie wandelingen of fietstochten in deze streek vind je op:
www.sint-laureins.be/toerisme
www.ronsers.be
www.npmeetjesland.be

 

Kaart Kreken